BERLIJN - De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich wil meer mogelijkheden voor grenscontroles tussen EU-landen. De oosterbuur wil aanzienlijke aanpassingen van het zogeheten Schengenverdrag voor vrij verkeer.

''We hebben niet alleen controle aan de binnengrenzen nodig bij grote evenementen zoals voetbalwedstrijden of grote congressen, maar ook als lidstaten hun verplichtingen niet nakomen'', zei de minister in de Rheinische Post van dinsdag.

Als landen als Griekenland hun controle aan de grenzen verzaken, moeten andere landen volgens hem tijdelijk weer kunnen controleren.

De open grenzen in de Schengenzone mogen geen ''poort zijn voor illegale migratie'', zei de minister. Samen met zijn Franse collega Claude Guéant probeert hij de regels aan te passen. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft al geopperd zelf de grenscontroles in te voeren als de regels niet snel strenger worden.

Verdrag

Door het Schengenverdrag is de grenscontrole vervallen tussen 25 Europese landen. Alleen tijdelijke controle is mogelijk, maar alleen in uitzonderingsgevallen.

Nederland is een van de oprichters van het Schengenverdrag. Dat werd in juni 1985 ondertekend in het Luxemburgse grensdorp Schengen door de regeringsleiders van België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Later sloten andere landen zich aan.