MOSKOU - Michael Chodorkovski kan zich opmaken voor nog 4 jaar gevangenisstraf nadat de Russische president Dmitri Medvedev heeft geweigerd de vroegere zakenmagnaat pardon te verlenen. 

Dat heeft de mensenrechtenadviseur van Medvedev, Mikhail Fedotov, dinsdag laten weten.

Medvedev gaf het Openbaar Ministerie vorige maand opdracht de veroordelingen van Chodorkovski en 31 andere burgers te herzien. De vertrekkende president zou ertoe besloten hebben de zaken nog eens te laten bekijken na gesprekken met politici van de oppositie.

De hoop op vrijlating voor Chodorkovski ontstond nadat een groep van experts had besloten dat de voormalige olietycoon geen schuld hoefde te bekennen om eerder vrij te komen. Fedotov meldde tegen radiozender Moscow Echo dat de president het niet eens is met deze opinie.

Arrestatie

Chodorkovski was 10 jaar terug als baas van de oliemaatschappij Yukos een van de rijkste mensen ter wereld. Hij gold als criticus van het bewind van toenmalig president Vladimir Poetin toen hij in oktober 2003 werd gearresteerd wegens frauduleuze praktijken en belastingontduiking.

Hij stelt het slachtoffer te zijn van politieke vervolging en is inmiddels twee keer veroordeeld. Hij komt op grond daarvan in beginsel niet voor 2016 vrij. De hoop was dat Medvedev Chodorkovski pardon zou verlenen voordat Poetin in mei weer president wordt.