TOKIO - Een zware storm heeft het openbare leven in Japan dinsdag flink ontregeld en ten minste twee levens geëist.

In het westen van het land zijn windstoten gemeten van 150 kilometer per uur, meldden Japanse meteorologen. Honderden vliegtuigen staan aan de grond en niet alle treinen kunnen rijden. Ook op sommige wegen staan files door omgewaaide trucks. Tienduizenden mensen zijn gestrand.

Tot nu toe zijn twee doden te betreuren. Een 81-jarige man kwam in Toyama onder een afdak terecht dat door de wind was afgerukt, aldus de politie. Een 69-jarige vrouw stierf doordat ze werd verpletterd toen een pakhuis instortte op het eiland Shikoku.

Gewond

Volgens de nationale omroep NHK zijn zeker 163 mensen gewond geraakt, verspreid over het land. Zij zijn omver geblazen door de wind of geraakt door rondvliegend puin.

Veel bedrijven sturen hun werknemers eerder naar huis in verband met het slechte weer. Ze hopen dat hun personeel thuis is voor de storm heviger wordt.

Het regent ook flink in Japan. De weerkundige dienst waarschuwt dat dat kan zorgen voor aardverschuivingen en overstromingen. De meteorologen vrezen ook tornado's.

Zware storm in Japan