PARAMARIBO - De vergadering van het Surinaamse parlement over de omstreden amnestiewet is verdaagd tot dinsdag. 

Dat besloot parlementsvoorzitter Jennifer Simons maandag vroeg in de avond (lokale tijd). Dan wordt er naar alle waarschijnlijkheid over de wet gestemd.

De vergadering ging maandag een uur later dan gepland onder veel belangstelling van Surinaamse en Nederlanse pers, van start. De bespreking, die rond het middaguur begon, duurde lang en kende een rommelig begin.

De gemoederen waren af en toe verhit en de parlementsvoorzitter greep in als parlementsleden herinneringen ophaalden aan de gebeurtenissen in december 1982 of verwijzingen naar de lopende rechtszaak.

De voortgang staat dinsdag gepland om 09.00 uur (lokale tijd).

Advocaat

De advocaat van Desi Bouterse, Irwin Kanhai, wil in het decembermoordenproces geen beroep doen op de amnestiewet die het Surinaamse parlement maandag behandelt.

Hij wil in de zitting op 13 april, waar het vonnis tegen Bouterse uitgesproken zal worden, gewoon zijn pleidooi houden en volledige vrijspraak eisen voor Bouterse en de andere verdachten die hij verdedigt.

Of zijn cliënt Bouterse het met deze insteek eens is, moet hij nog met hem bespreken, aldus Kanhai maandag.

Steeds meer juridisch deskundigen in Suriname gaan er vanuit dat het strafproces 13 april gewoon doorgaat, ook al neemt het parlement de omstreden amnestiewet deze week aan.

Niet ontvankelijk

Wat wel kan gebeuren is dat advocaten tijdens de zitting de krijgsraad vragen om het openbaar ministerie niet ontvankelijk te verklaren. Het is dan aan de rechters van de krijgsraad om een beslissing te nemen of het proces kan doorgaan of wordt beëindigd.

De amnestiewet die maandag op de agenda staat in De Nationale Assemblee, regelt dat alle betrokkenen bij de decembermoorden niet gestraft worden voor hun daden.