BAMAKO/DAKAR - Frankrijk is niet van plan militairen te sturen naar Mali. Dit beklemtoonde de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, maandag.

Mali hoorde van 1895 tot 1960 bij Frankrijk en Parijs heeft eerder zonder veel aarzelingen militair ingegrepen in voormalig Frans West-Afrika.

Juppé piekert daar nu echter niet over. ''Het is gevaarlijk en ik heb (Franse) burgers wier aanwezigheid in het land niet noodzakelijk is, gevraagd het land verlaten. We gaan beslist geen Franse soldaten in Mali inzetten'', aldus Juppé.

Malinese militairen onder leiding van kapitein Amadou Sanogo zetten 22 maart de wettige regering af omdat die niet genoeg zou doen tegen de rebellie van de Toeareg in het noordoosten van het land.

Timboektoe

Die rebellen hebben de situatie aangegrepen in het offensief te gaan en hebben inmiddels het noordoosten van Mali veroverd, inclusief de stad Timboektoe.

De Economische Gemeenschap West-Afrikaanse Staten (Ecowas), inclusief vijf van de zeven buurlanden van Mali, heeft de coupplegers gedreigd met sancties als het land niet terugkeert naar de democratie.

Ecowas beraadt zich maandag welke stappen ze tegen de coupplegers neemt. Ze zou het land economisch lam kunnen leggen door de grenzen te sluiten.

De meeste leiders van Ecowas zijn maandag bijeengekomen in de Senegalese hoofdstad Dakar, samen met gezanten van de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en Juppé.