BRUSSEL - Het aantal aanvallen in Afghanistan is sinds mei vorig jaar van maand op maand gedaald.

Het gaat om de langste periode van dalend geweld die de ISAF, de door de NAVO geleide internationale troepenmacht, in Afghanistan registreerde.

Dat stelde de secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, maandag op een persconferentie in Brussel. Hij wees op de toenemende rol van de Afghaanse veiligheidskrachten zelf bij de strijd tegen de opstandelingen, zoals de radicaalislamitische Taliban.

Het is de bedoeling dat de Afghaanse strijdkrachten en politie midden volgend jaar in alle Afghaanse provincies en districten de veiligheid handhaven, benadrukte Rasmussen. Uiterlijk in de tweede helft van 2013 moet de overdracht zijn afgerond.

Afbouwen

De ISAF-troepen hebben dan nog ruim een jaar de tijd om hun aanwezigheid in Afghanistan af te bouwen. De terugtrekking van de meeste troepen zal eind 2014 zijn voltooid.

''We kunnen niet voor eeuwig blijven. De Afghanen moeten voor hun eigen land de verantwoordelijkheid gaan dragen'', aldus Rasmussen.

Buitenlandse troepen zullen Afghanen ook na 2014 blijven trainen en andere bijstand verlenen. De Taliban zien het verkeerd als ze denken dat ze alleen ons vertrek hoeven af te wachten, stelde de NAVO-topman: ''We laten een zeer sterke en bekwame Afghaanse veiligheidsmacht achter.''