JEREVAN - Rusland is ertegen de Syrische regering een ultimatum te stellen voor uitvoering van het zespuntenplan van de internationale gezant Kofi Annan.

Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, maandag in de Armeense hoofdstad Jerevan gezegd. ''Ultimata en kunstmatige deadlines helpen zaken zelden vooruit'', zei Lavrov.

Hij reageerde op de bijeenkomst van de Vrienden van Syrië zondag in de Turkse stad Istanbul. Die zullen de VN vragen Assad een ultimatum te stellen.

''Niet de Vrienden van Syrië, maar de VN-Veiligheidsraad moet het zespuntenplan beoordelen'', zei Lavrov. Het plan behelst onder meer dat alle partijen in het conflict het geweld staken en de humanitaire hulp aan de slachtoffers garanderen.

Rusland is de belangrijkste bondgenoot van Syrië. Samen met China heeft het zich in de Veiligheidsraad verzet tegen een resolutie waarin het geweld van president Bashar al-Assad tegen de oppositie werd veroordeeld.

Annan

Annan zelf wil ook de steun van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor een uiterste datum voor de uitvoering van het vredesplan. Annan heeft dit maandag op een bijeenkomst met de raad in New York voorgelegd.

Hij zei volgens anonieme diplomaten in New York dat het Syrische regime hiermee akkoord kan gaan. Een eerder opgesteld vredesplan zou nu voor 10 april voor een deel moeten worden uitgevoerd en dan moet daarna binnen 48 uur een staakt-het-vuren van kracht worden.

Het regime in Damascus zou dan zijn troepen en zware wapens uit steden terugtrekken.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Lees het zespuntenplan