TRIPOLI - Rivaliserende milities uit twee Libische steden bij de grens met Tunesië zijn maandag met elkaar in gevecht geraakt.

Dat hebben inwoners van de twee steden, Ragdalein en Zwara, gezegd. Een speciale brigade van de Libische politie is in het gebied gearriveerd om de onrust de kop in te drukken en te bemiddelen bij een staakt-het-vuren en het vrijlaten van gevangenen.

De interventie van de troepenmacht, die bestaat uit ex-rebellen en die valt onder het Libische ministerie van binnenlandse zaken, is een ongewoon snelle respons van de centrale regering.

De regering in Tripoli heeft de afgelopen tijd veel kritiek te verduren gekregen, omdat ze te weinig heeft gedaan om een eind te maken aan de bloedige lokale gevechten.

Gevechten

Maandag braken er tussen de twee milities gevechten uit waarbij machinegeweren en zelfs tanks werden ingezet. Het is onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Volgens Rami Kanaan, een woordvoerder van de strijders in Ragdalein, zijn de gevechten een antwoord op een actie van zondag, waarbij zijn militie 34 strijders uit Zwara gevangen nam. De gevangenname was weer het gevolg van maanden van wangedrag door de militie uit Zwara, waaronder plunderingen.

"Elke dag vallen ze ons aan, ze stelen van ons en dit gebeurt steeds vaker", aldus Kanaan. "We hebben er genoeg van en dus besloten we actie te ondernemen en de mannen gevangen te nemen."

Lokale raad

Volgens Abo-Bakr Taloa, voorzitter van de lokale raad, zijn er geen 34 mannen gevangen genomen, maar 21. Taloa zei dat de Zwara-brigade als vergelding drie gezinnen uit Ragdalein heeft gegijzeld.

De inwoners van Zwara verklaarden dat strijders uit Ragdalein, dat voorheen een bolwerk was van aanhangers van wijlen de Libische dictator Moammar Gadhafi, vrouwen hebben verkracht, huizen hebben geplunderd en burgers hebben aangevallen, omdat ze vorig jaar in opstand kwamen tegen Gadhafi.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten