BOEDAPEST - President Pal Schmitt van Hongarije is afgetreden. Aanleiding is een reeks ernstige beschuldigingen over plagiaat in zijn proefschrift van twintig jaar geleden.

''Gebaseerd op de grondwet van Hongarije, die ik heb ondertekend, symboliseert de president de eenheid van de natie'', zei Schmitt maandag in het parlement. ''Dat betekent dat als persoonlijke zaken mijn geliefde land verdelen in plaats van verenigen, het mijn plicht is af te treden.''

De universiteit van Boedapest had Schmitt vorige week al zijn doctorstitel afgenomen. De 69-jarige politicus bleek in 1992 te zijn gepromoveerd op een proefschrift dat bijna geheel een vertaling was van een tekst van een Bulgaar.

Het proefschrift ging over de historie van de Olympische Spelen, waar Schmitt ooit goud won als schermer.

In Hongarije is de functie van president vooral ceremonieel.

Guttenberg

Vorig jaar trad de Duitse Defensieminister Karl-Theodor zu Guttenberg ook al af omdat hij zijn proefschrift had gemaakt met knip- en plakwerk uit andere bronnen.

Daarna legde ook de Duitse vicevoorzitter van het Europees Parlement, Silvana Koch-Mehrin, functies neer wegens beschuldigingen van plagiaat in haar dissertatie.