PARIJS - Eén op de drie Fransen is volgens een zondag gepubliceerde peiling niet van plan om te gaan stemmen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, die over drie weken worden gehouden.

De socialistische presidentskandidaat François Hollande begint zich zorgen te maken over een lage opkomst.

''Onthouding is het gevaar van deze presidentsverkiezingen'', zei Hollande zondag. Een lage opkomst verontrust hem naar eigen zeggen meer dan de concurrentie van andere linkse kandidaten.

In 2002 deed een lage opkomst in de eerste ronde de toenmalige socialistische presidentskandidaat Lionel Jospin de das om. Hij kreeg minder stemmen dan de extreem-rechtse Jean-Marie Le Pen, die het in de tweede ronde aflegde tegen Jacques Chirac.

Sarkozy

Zittend president Nicolas Sarkozy is de belangrijkste tegenstander van Hollande. Ook Marine Le Pen, die haar vader heeft opgevolgd als leidster van het Front National, doet mee aan de verkiezingen.

Als geen van de kandidaten in de eerste ronde een meerderheid haalt, komt er een tweede ronde tussen de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald. Die heeft dan plaats op 6 mei.