BRUSSEL - Een groep van ongeveer 500 vredesactivisten heeft zondag geprobeerd om het hoofdkwartier van de NAVO in de Belgische hoofdstad Brussel binnen te dringen.

Volgens de politie zijn ruim 480 activisten gearresteerd. Ze probeerden over de hekken van het terrein te klimmen, maar dat is niet gelukt.

Buiten het NAVO-domein demonstreerden nog eens ongeveer 300 mensen. De actie, genaamd 'NAVO game over', was een protest tegen de interventies van het militaire bondgenootschap in Libië en Afghanistan.

De actievoerders eisten ook dat de NAVO werk maakt van nucleaire ontwapening en pleitten tegen een raketschild in Europa.

De activisten waren afkomstig uit verschillende Europese landen. Om de activisten tegen te houden waren 500 tot 600 agenten aanwezig, aldus een politiefunctionaris.

Vervolgd

Een woordvoerder van de activisten wilde niet spreken van een mislukte actie.''Dit is een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid. We plegen een klein misdrijf om een groter misdrijf te stoppen. We hopen dat onze activisten vervolgd worden, zodat we een publiek debat krijgen."

Actie vredesactivisten bij NAVO