BAMAKO - Opstandige Toeareg zijn de historische plaats Timboektoe in het noorden van Mali binnengedrongen. Regeringstroepen zijn gevlucht.

Dat meldden getuigen zondag. De Toearegrebellen zijn bezig aan een snelle opmars in het Afrikaanse land. Ze hebben de steun van radicale moslimstrijders.

Eerder op zondag meldden overheidsfunctionarissen dat de rebellen de stad Gao in het noorden hebben ingenomen.

Gao is met 90.000 inwoners de grootste stad in de regio ten noorden van de grens met Niger. Het leger liet eerder weten dat het zich vrijdag (plaatselijke tijd) uit de steden Ansogo en Bourem had teruggetrokken om Gao beter te kunnen verdedigen.

In de stad zijn twee kazernes van het regeringsleger. De belangrijkste beweging van de Toeareg, de MNLA, zegt een einde te hebben gemaakt aan ''de bezetting van het gebied rond Gao door Mali''.

Kidal

Vrijdag wisten de opstandige Toeareg de belangrijke stad Kidal te veroveren. Zij maken gebruik van de verwarring die in de hoofdstad Bamako is ontstaan door de militaire coup vorige week, waarbij president Amadou Toumani Touré werd afgezet.

De Toeareg hebben hun campagne voor een eigen staat in het uitgestrekte woestijngebied Azawad opgevoerd. Azawad is groter dan Frankrijk.