ISTANBUL - De landen die zich de Vrienden van Syrië noemen, erkennen de Syrische Nationale Raad als een legitieme vertegenwoordiger van het Syrische volk.

Dat stond zondag in de slotverklaring van de conferentie die de landen hielden in het Turkse Istanbul.

In de slotverklaring is verder te lezen dat Nederland wil dat de internationale gemeenschap Syrische militairen aanmoedigt over te lopen naar de oppositie tegen president Bashar al-Assad.

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) riep de deelnemers aan de conferentie op al hun contacten met mogelijke overlopers te gebruiken. ''We moeten hen ervan overtuigen dat er geen toekomst is voor Syrië onder Assad", aldus Rosenthal.

Rebellen

De Syrische rebellen hebben zich zondag teleurgesteld getoond in de conferentie. Volgens hen verlengen de uitkomsten van de bijeenkomst het leven van het regime van president Assad alleen maar.

''We willen dat de leiders hun best doen een onmiddellijk einde te maken aan de moorden", aldus Ammar al-Wawi van het Vrije Syrische Leger.

De rebellen willen dat de internationale gemeenschap hen helpt met wapens. Maar de Vrienden van Syrië deden die toezegging niet, hoewel de Arabische Golfstaten voor bewapening zijn.

Vooral westerse landen vrezen dat wapens het conflict alleen maar erger maken. Wel drongen de landen er opnieuw bij Assad op aan het geweld te stoppen.

Tijdschema

De 'Vrienden' riepen de internationale gezant Kofi Annan op met vervolgstappen en een tijdschema te komen voor zijn vredesplan. De Syrische regering accepteerde het zogeheten zespuntenplan afgelopen week. Het geweld lijkt echter niet verminderd en het leger gebruikt nog altijd zware wapens bij steden.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu zei dat de internationale gemeenschap Assad niet de kans zal geven ''nog een kans te misbruiken".

Volgens hem zijn de huidige pogingen om het geweld te beëindigen een laatste kans. Hij maakte niet duidelijk wat de reactie zou zijn, als Syrië zich opnieuw niet aan de afspraken houdt.

Clinton

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei dat het vredesplan niet verder mag worden vertraagd. Ook zou Assad zich ''vergissen" als hij denkt dat hij de oppositie kan overwinnen.

Zondag kwamen volgens activisten zeker 40 mensen om in Syrië. Onder hen waren 15 leden van de veiligheidsdiensten, die stierven tijdens vuurgevechten. Zaterdag riep Assad nog de overwinning uit. Hij zei dat de opstandelingen waren verslagen en de poging hem te verdrijven mislukt.

Damascus reageerde boos op de conferentie van de 'Vrienden'. De regering van Assad noemde de bijeenkomst ''een platform voor de vijanden van Syrië''.

Druk

De Vrienden van Syrië zijn vooral westerse en Arabische landen en organisaties die druk willen uitoefenen op Assad.

De Syrische Nationale Raad bestaat uit tal van oppositiegroepen die zich inzetten tegen het regime van president Assad. Afgelopen week sprak een meerderheid van die oppositiegroepen af dat de raad hen vertegenwoordigt.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier