AMSTERDAM - Oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft in de tussentijdse verkiezingen van zondag in Myanmar een parlementszetel veroverd.

Dat blijkt volgens haar Nationale Liga voor Democratie uit de verkiezingsuitslagen van het kiesdistrict waarin zij meedong.

Eerder meldde de NLD al dat Suu Kyi 65 procent van de stemmen had bemachtigd in de 82 van de 129 stembureaus waar de telling was voltooid.

De bewering is nog niet van officiële zijde bevestigd. De kiesraad doet er over de tussentijdse verkiezingen van zondag tot dusver het zwijgen toe.

Weinig verandering

Bij de verkiezingen van zondag stonden 45 vacante zetels in het 644 zetels tellende parlement op het spel. In de volksvertegenwoordiging heeft de regeringspartij de meerderheid en is een kwart van de zetels voorbehouden aan het leger.

Winnen Suu Kyi en de oppositie zondag inderdaad, dan zal dat weinig veranderen aan de machtsverhoudingen. Wel geeft zo'n triomf hen voor het eerst een stem in het landsbestuur.

Sluitstuk

De verkiezingen vormden het voorlopige sluitstuk van maanden van verrassende hervormingen die door de in naam civiele regering zijn doorgevoerd, zoals de vrijlating van politieke gevangenen, wapenstilstanden met groepen opstandelingen en een dramatische verlichting van de censuur.

De stembusgang is een lakmoesproef voor Myanmars wil tot verandering. Verloopt alles soepel, zo lieten westerse landen doorschemeren, dan willen zij sommige sancties tegen het land opheffen.

Verkiezingen Birma