FIJI - De eilandenstaat Fiji is getroffen door een serie zware overstromingen. Bijna 7000 mensen zijn geëvacueerd, meldden Nieuw-Zeelandse media zondag.

Door de watersnood zijn voor zover bekend twee mensen om het leven gekomen. Reddingswerkers hebben de grootste moeite om mensen te bereiken die zijn gestrand op de meest afgelegen plekken in het land, dat ten noorden van Nieuw-Zeeland ligt.

De ruim 900.000 bewoners van het eilandenrijk wonen verspreid over meer dan honderd eilanden.

Het stijgende water maakt reizen via de weg vaak onmogelijk en ook het vliegverkeer worstelt met de extreme weersomstandigheden.

Hulp

De autoriteiten roepen alle eilandbewoners met een boot op om de reddingswerkers te hulp te komen, omdat er een groot tekort is aan vaartuigen. Diverse steden zijn door de overstromingen en zware regenval volledig onder water gelopen.

Volgens het hoofd van de rampenbestrijdingsdienst Dismac is een 'enorm' aantal mensen gestrand op daken. ''We roepen mensen met boten op om ze beschikbaar te stellen. Het kleine aantal dat we hebben is niet genoeg'', stelde Dismac-baas Pajiliai Dobui.