PORT-AU-PRINCE - In Haïti groeit de kans op een staatsgreep door oud-militairen. Daarvoor waarschuwde oud-rebellenleider Guy Philippe, die in 2004 zelf de zittende president verdreef.

Het door militaire staatsgrepen geplaagde Haïti besloot in 1995 om het leger te vervangen door een civiele politiemacht. Duizenden militairen kwamen daardoor op straat te staan.

Veel oud-militairen hebben hun intrek genomen in leegstaande legerkampen en weigeren te vertrekken. Ze hebben inmiddels versterking gekregen van duizenden jonge en gewapende vrijwilligers, die het leger in ere hersteld willen zien worden.

''Straks tellen deze groepen 30.000 leden en kan iedere generaal die zich als hun leider opwerpt de macht grijpen'', waarschuwde oud-couppleger Philippe in een radio-interview. ''Ze hebben al wapens en training. Als ze een los leger vormen, worden ze oncontroleerbaar'', aldus Philippe.

Ook de regering is er niet gerust op. Een overheidscommissie adviseerde president Michel Martelly zaterdag om tijdelijk legerleiders aan te stellen, die de oud-militairen en vrijwilligers in het gareel moeten krijgen.