ANKARA - Een tweede internationale conferentie van landen die zich Vrienden van Syrië noemen, wordt zondag in de Turkse stad Istanbul gehouden.

De gastheer, de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, heeft zich gedurende de protesten en opstanden in Syrië een ijverig bondgenoot getoond van de oppositie tegen het regime van president Bashar al-Assad.

De conferentie brengt vooral westerse en Arabische landen en organisaties samen die druk willen uitoefenen om de repressie in Syrië te stoppen. De eerste conferentie was in Tunis op 24 februari.

Tijdens de tweede conferentie zal vooral naleving door Syrië van het zespuntenplan voor beëindiging van het conflict in het Arabische land centraal staan.

Zespuntenplan

Het zespuntenplan van de internationale gezant Kofi Annan houdt onder meer in dat alle partijen in het conflict het geweld staken. Ook moet de humanitaire hulp aan de slachtoffers van het geweld worden gegarandeerd.

Het bewind in Syrië ging eerder deze week akkoord met plan, maar er is internationaal argwaan of Damascus zich wel aan zijn woord houdt.

De Vrienden van Syrië zullen een strategie bepalen om druk te blijven zetten op Assad, zodat hij niet op zijn schreden terugkeert. Meer sancties en extra steun voor de oppositie behoren daarbij tot de mogelijkheden.

Oproep 

Premier Erdogan heeft de internationale gemeenschap zondag opgeroepen het recht van de Syriërs te erkennen om zich tegen het leger te verdedigen.

''Als de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn verantwoordelijkheid niet waarmaakt, heeft de internationale gemeenschap geen andere mogelijkheid dan te accepteren dat Syriërs het recht op zelfverdediging hebben'', zei hij.

De regering in Damascus beloofde deze week het plan van de internationale gezant Kofi Annan uit te voeren, maar velen betwijfelen of zij zich aan haar woord houdt. Het houdt onder meer in dat alle partijen in het conflict het geweld staken en de humanitaire hulp aan de slachtoffers garanderen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten