NAYPYIDAW - De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi kan zondag haar opvallende transformatie van politieke gevangene tot parlementslid voltooien. 

Dan worden tussentijdse verkiezingen gehouden in het Zuidoost-Aziatische land.

Slechts 45 van de 440 zetels staan op het spel. Zelfs als Suu Kyi's partij NLD alle zetels wint, komt de door de militairen gesteunde meerderheid in het parlement niet in gevaar. Maar de voorvechtster van de democratie, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991, komt mogelijk wel voor het eerst in het parlement.

Grote overwinning

In 1990 behaalde Suu Kyi al eens een grote overwinning, maar toen liet de militaire junta haar niet aan de macht komen. Tijdens de verkiezingen van 2010 had Suu Kyi huisarrest en boycotte haar partij de NLD de stembusgang. Suu Kyi is in totaal 15 jaar opgesloten geweest.

Myanmar (Birma) heeft sinds vorig jaar formeel een burgerregering. Sindsdien zijn democratische hervormingen doorgevoerd. De tussentijdse verkiezingen worden internationaal gezien als een test voor de regering, die doelwit is van westerse sancties. De campagne die de oppositie heeft kunnen voeren, was voor Myanmarese begrippen zeer vrij.