BERLIJN - In de moordzaak in Emden, vlak over de grens bij Delfzijl, heeft de Duitse politie zaterdag een nieuwe arrestatie verricht.  

Een 18-jarige man wordt nu verdacht van de moord op een 11-jarig meisje een week geleden. De verdenking is gebaseerd op DNA-onderzoek, aldus het Openbaar Ministerie in de deelstaat Nedersaksen.

Dinsdag was een 17-jarige jongen opgepakt, maar die werd vrijdag weer vrijgelaten omdat hij niet de dader kon zijn, zo bleek uit politieonderzoek.

Eenden gevoerd

De 11-jarige Lena werd zaterdagavond vermoord in een parkeergarage. Ze had daarvoor met een vriendje eenden gevoerd en een bioscoop bezocht.

Toen ze niet thuiskwam, gingen haar ouders op zoek. Een parkeerwacht vond haar lijk bij een nooduitgang, badend in het bloed. De politie liet maandag weten op zoek te zijn naar een verdachte met een ''seksueel motief''.

Lynchen

De 17-jarige jongen die ten onrechte werd verdacht, is na bedreigingen Emden ontvlucht, zo meldde de krant Bild zaterdag. Op internet werd ertoe opgeroepen hem te lynchen. Voor het politiebureau van Emden stroomde een woedende menigte samen toen hij daar nog werd vastgehouden. Ook zijn er stenen gegooid in zijn voortuin.

Door het open informatiebeleid van de politie weet in Emden, een plaats met 50.000 inwoners, nu iedereen om wie het gaat, ook al is zijn naam niet gepubliceerd, zo stellen critici. Die eisen dat de recherche nu meer informatie vrijgeeft die de onschuld van de vmbo-leerling aantoont zodat de verdenking helemaal wordt weggenomen en de hetze stopt.