DAMASCUS - De poging van de oppositie om de Syrische regering omver te werpen is voorbij en de strijd is er nu op gericht de veiligheid in het land te waarborgen.

Dat heeft de woordvoerder van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken volgens het staatspersbureau SANA voor de televisie gezegd.

De woordvoerder zei dat de regering onder leiding van president Bashar al-Assad nu vooral probeert ''visies op het hervormingsproces bijeen te brengen'' en ''diegenen tegen te houden die de hervormingen proberen te saboteren''.

Damascus trekt geen troepen terug uit steden voor de rust er is wedergekeerd. Het leger is in deze steden "ter zelfverdediging en ter bescherming van de burgers", zei de woordvoerder.

Oproep

De woordvoerder deed zijn uitlatingen enkele uren nadat Syrië-gezant Kofi Annan de Syrische regering had opgeroepen de militaire activiteiten als "sterkere partij" als eerste te staken "ten teken van goede wil".

Assad riep vrijdag op tot een onmiddellijke wapenstilstand. Volgens de oppositie kostte het geweld die dag zeker 39 mensen het leven.

Een jaar van aanhoudend geweld heeft in Syrië volgens de Verenigde Naties aan meer dan negenduizend mensen het leven gekost.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier