YALA - Bij drie bomaanslagen door moslimrebellen in het zuiden van Thailand zijn zaterdag zeker elf mensen om het leven gekomen en 110 gewond geraakt.

Het is een van de dodelijkste aanslagen in maanden in het onrustige zuiden van het land.

De explosieven gingen af op zo'n honderd meter van elkaar tijdens het middaguur in een druk winkelgebied in de stad Yala.

"We zijn er niet zeker van welke groep moslimextremisten hier achter zit, maar we zijn op zoek", zei gouverneur Dethrat Simsiri.

Winkelgebied

De eerst bom was bevestigd aan een motorfiets die geparkeerd stond bij het winkelgebied en met een mobiele telefoon tot ontploffing werd gebracht.

Minuten later ontplofte een tweede bom die ook op een motorfiets was bevestigd, gevolgd door een derde bom in een geparkeerde auto. De laatste explosie zorgde ervoor dat verscheidene gebouwen in brand vlogen, zei Simsiri.

De explosies hadden plaats terwijl gezinnen aan het winkelen waren. Verscheidene winkels vlogen in brand en vele geparkeerde auto's en motoren raakten beschadigd.

Opstand

De inwoners van de zuidelijkste provincies van Thailand, nabij de grens met Maleisië, zijn overwegend moslim. Ze klagen dat de regering in Bangkok hen discrimineert. Ook zouden militairen, die in groten getale in het gebied aanwezig zijn, zich schuldig maken aan machtsmisbruik. 

Bomaanslagen zijn een veelgebruikte tactiek van islamitische opstandelingen. Sinds in 2004 de opstand in drie zuidelijke provincies van Thailand begon kwamen zeker vijfduizend mensen om het leven.

De eerste jaren waren vooral militairen en agenten het doelwit, de afgelopen jaren worden ook steeds meer burgers getroffen.