HAVANA - Een Cubaanse spion mag na 13 jaar gevangenschap in de Verenigde Staten tijdelijk terugkeren naar zijn thuisland vanwege familieomstandigheden.

Dat meldde de Cubaanse staatstelevisie vrijdag (lokale tijd).

René González is een van de zogenoemde Cubaanse Vijf, die in 2001 in de VS achter de tralies werden gezet voor spionage voor de regering van de Cubaanse leider Fidel Castro.

González werd vorig jaar al vrijgelaten uit de gevangenis, maar moet gedurende zijn proeftijd van 3 jaar in de Verenigde Staten blijven. Omdat zijn broer op Cuba op sterven ligt, mag hij twee weken naar huis.

Helden

González zat al sinds 1998 vast. Hij en de vier andere Cubanen worden in hun thuisland als helden gezien. Ze gingen allen in hoger beroep tegen hun veroordeling, omdat ze vonden dat ze in Miami geen eerlijk proces kregen door anti-Castro-sentimenten.

De regering in Havana heeft erkend dat de mannen informatie verzamelden in de VS. De spionnen zouden zich hebben gericht op extremistische Cubanen in ballingschap, die Miami zouden willen gebruiken als basis voor terreuraanslagen op Cuba.