BAMAKO - Opstandige Toearegs, voorzien van zware wapens, zijn zaterdag in vrachtwagens de stad Gao in het noorden van Mali binnengetrokken.

Dat heeft een verslaggever ter plaatse gezegd. Regeringsmilitairen die in de stad zijn gelegerd, zijn tegen hen in actie gekomen.

Het Malinese leger liet eerder weten dat het zich vrijdag (lokale tijd) heeft teruggetrokken uit de steden Ansogo en Bourem in het noordoosten van Mali.

Dat was gebeurd om Gao beter te kunnen verdedigen. Gao is de grootste stad in de regio die nog onder controle staat van de nieuwe junta. In de stad is een grote militaire basis.

Na de staatsgreep van vorige week, waarbij president Amadou Toumani Touré werd afgezet, is het geweld in het noorden van het Afrikaanse land opgelaaid. Vrijdag wisten de opstandige Toeareg de belangrijke stad Kidal te veroveren.

Britten

De Britse regering heeft alle Britten in Mali zaterdag dringend geadviseerd het land te verlaten. Britten die overwegen naar het land te gaan, kunnen beter een andere bestemming kiezen.

''Gezien de voortdurende instabiliteit in het land en de heropening van het vliegveld moet u vertrekken, als u geen dringende noodzaak heeft om te blijven'', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen.