LONDEN - De Franse oliemaatschappij Total heeft nog altijd niet besloten hoe zij het gaslek bij een van haar boorplatforms op de Noordzee gaat aanpakken.

Wel worden voor meerdere scenario's voorbereidingen getroffen Dat heeft Philippe Guys, het hoofd van de Britse exploratietak van Total, vrijdag gezegd op een persconferentie.

Het gas dat via het boorplatform Elgin voor de Schotse kust naar de oppervlakte lekt, is afkomstig uit een oud gasveld op 4 kilometer diepte.

Total overweegt twee extra putten te boren om de druk te verlichten. Een andere optie is om het lek te dichten door er onder hoge druk modder in te spuiten.

Voorbereidingen

Voor beide mogelijkheden worden voorbereidingen getroffen. Zo worden twee mobiele boorplatforms stilgelegd, zodat ze kunnen worden ingezet om de zogenoemde 'relief wells' te boren.

Dat werk zou binnen enkele dagen kunnen beginnen, als het de beste oplossing blijkt te zijn, aldus Guys.

Problemen

Total meldde verder dat de problemen bij het boorplatform Elgin al eind februari zijn begonnen. Het probeerde sindsdien de druk op de vorig jaar afgesloten gasbron onder controle te krijgen, maar op 25 maart ging het mis.

Alle 238 werknemers op het boorplatform moesten worden geëvacueerd. Ook twee nabijgelegen platforms van Shell werden deels ontruimd.