AMSTERDAM - Syrië krijgt hulp van Iran om olie te verkopen aan een Chinees staatsbedrijf. Op die manier wordt de boycot van het Westen omzeild.

De deal zou het Syrische regime van president Bashar al-Assad zo’n 80 miljoen dollar (ongeveer 60 miljoen euro) opleveren. Dat meldt persbureau Reuters.

Iran is een van de meest trouwe bondgenoten van Syrië en prees Assad onlangs nog voor zijn optreden tegen de opstand in zijn land, die volgens de Verenigde Naties (VN) aan 9 duizend mensen het leven heeft gekost.

China blokkeerde op zijn beurt twee VN-resoluties die waren ontworpen om in te grijpen in Syrië, zoals dat eerder gebeurde in Libië. Ook doet het land niet mee aan de economische sancties die het Westen heeft opgelegd, gericht op onder andere de oliesector en het daarbij horende Syrische oliestaatsbedrijf Sytrol.

Schip

“De Syriërs hebben geprobeerd de olie direct te verkopen aan de Chinezen, maar konden hier geen schip voor vinden”, vertelt een bron afkomstig uit de sector aan Reuters. Hij voegt eraan toe dat Syrtol hem heeft benaderd om te helpen bij de deal, maar dat heeft geweigerd.

Volgens de bron gaat het om het Chinese Zhuhai Zhenrong, een staatsbedrijf dat ruwe olie importeert. Het bedrijf ontkende desgevraagd betrokken te zijn bij de deal, maar weigerde verder ieder commentaar.

Amerika

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in januari van dit jaar dat Zhuhai Zhenrong de grootste leverancier van geraffineerde olieproducten naar Iran was. Het Westen heeft Iran juist sancties opgelegd omdat wordt vermoed dat het land werkt aan een kernwapen.

Het importeren van Syrische olie door China zou een opmerkelijke verandering zijn in het groeiend isolement waarin het land zich bevind sinds de opstand een jaar geleden en de daaropvolgende sacties van het Westen.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier