TOULOUSE - Een Franse rechtbank heeft een 20-jarige man tot 3 maanden celstraf veroordeeld, omdat hij de serie moorden van Mohamed Merah, de schutter van Toulouse, prees.

Dat hebben de aanklagers vrijdag laten weten.

Mohamed Redha Ghezali werd donderdag veroordeeld voor het ''uitlokken van rassenhaat’’ en ''verdediging van terrorisme’’.

Volgens aanklager Michel Valet is met de veroordeling een belangrijk signaal afgegeven dat de autoriteiten geen uitspraken ten faveure van de misdaden van Merah tolereren. De aanklagers hadden 9 maanden celstraf geëist.

Ghezali werd vorige week donderdag opgepakt in Toulouse, vlak nadat Merah was omgekomen door politiekogels. Hij hield een tirade tegen agenten waarbij hij zei dat Merah ''een echte man’’ was ''die geen tijd had om zijn werk af te maken’’.

De 23-jarige Merah heeft de afgelopen weken zeven mensen doodgeschoten in en rond Toulouse, onder wie joodse kinderen en Franse militairen. Merah zei de moorden te hebben gepleegd uit wraak voor het doden van Palestijnse kinderen en als straf voor het inzetten van Franse militairen in Afghanistan. Hij was van plan nog meer moorden te plegen.