SEOUL - Noord-Korea heeft twee korteafstandsraketten gelanceerd als kennelijke test.

De lanceringen donderdag zijn succesvol verlopen, aldus de Zuid-Koreaanse omroep KBS vrijdag op basis van militaire bronnen.

De actie is mogelijk een oefening voor de omstreden lancering van een satelliet in april. Het kan ook een protest zijn van het streng-communistische land tegen de komst van Zuid-Koreaanse en Amerikaanse marineschepen in de Gele Zee. Het Noord-Koreaanse leger vuurt vaker korteafstandsraketten af.

Het streng-communistische Noord-Korea heeft aangekondigd een satelliet te lanceren in april, ondanks afspraken met de VS en andere landen om dat niet meer te doen. De VS hebben als tegenreactie de levering van voedselhulp aan het hongerende land opgeschort.

Satellietfoto's

Satellietfoto's tonen dat Noord-Korea, dat atoomwapens heeft, gewoon doorgaat met de voorbereidingen voor de satellietlancering. Werknemers zijn bezig om bosjes rondom de lanceerplek te kappen, kennelijk om een bosbrand te vermijden.

Een grote kraan is ook ter plaatse gekomen. Tankwagens leveren brandstof af bij grote tanks bij het lanceerplatform.

Westerse deskundigen vrezen dat de satellietlancering een heimelijke test van een langeafstandsraket is. Japan heeft al gewaarschuwd de raket neer te schieten als blijkt dat het een bedreiging is.