TOULOUSE - De Franse politie heeft vrijdagmorgen circa 20 mensen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij een militante moslimbeweging.

Dat meldden bronnen dichtbij het onderzoek.

Volgens de Franse krant Le Figaro verrichtte de politie arrestaties in onder meer de zuidelijke stad Toulouse, waar de 23-jarige Mohamed Merah afgelopen weken zeven mensen doodschoot.

Ook in de omgeving van Parijs en de westelijke stad Nantes zijn aanhoudingen verricht. Bij de politieactie zijn vuurwapens en kogelvrije vesten in beslag genomen.

Volgens bronnen bij justitie is er geen direct verband tussen de door Merah gepleegde aanslagen en de aanhoudingen vrijdag. President Nicolas Sarkozy zei dat er meer acties tegen radicale moslims zullen volgen.

Verhoor

De voor verhoor meegenomen moslims zouden lid zijn van de fundamentalistische moslimbeweging Forsane Alizza (Fiere Ridders). Minister van Binnenlandse Zaken, Claude Guéant, had eind januari de ontbinding bevolen van de radicale moslimgroep omdat die zijn leden zou opleiden voor de gewapende strijd.

Merah werd vorige week doodgeschoten in een confrontatie met de Franse politie. Hij is donderdag begraven in zijn woonplaats Toulouse. De broer van Merah is gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid. De politie liet dinsdag weten op zoek te zijn naar een mogelijk derde betrokkene.

Merah zei de moorden te hebben gepleegd uit wraak voor het doden van Palestijnse kinderen en als straf voor het inzetten van Franse militairen in Afghanistan.

Lees de laatste Twitterberichten over dit onderwerp op NUlive