OLYMPIA - De Amerikaanse militair die wordt beschuldigd van het doden van zeventien Afghaanse burgers was depressief.  

Hij maakte tijdens zijn eerdere uitzending naar Irak een dermate traumatisch gebeurtenis mee dat die een 'enorme depressie' veroorzaakte. Dat heeft zijn advocaat John Henry Browne woensdag gezegd.

Browne kon niet ingaan op de details omdat die vertrouwelijk zijn. Hij zei wel te vermoeden dat het incident een belangrijk onderwerp in de zaak tegen sergeant Robert Bales zal zijn.

Browne zei eerder dat Bales tijdens zijn uitzendingen met grote gevaren te kampen heeft gehad en dat hij ernstig voetletsel en een hoofdwond opliep. Bovendien verloor een medemilitair een dag voor Bales het bloedbad aanrichtte zijn been bij een explosie.

Medicijnen

Bales heeft verklaard dat hij niet meer weet of hij medicijnen heeft ingenomen voorafgaand aan de schietpartij. Hij zou zich ook weinig kunnen herinneren van de nacht van de moorden. Browne zei dat zijn cliënt lijdt aan nachtmerries, flashbacks van gevechtssituaties en na zijn uitzendingen voortdurend hoofdpijn had.

Volgens Amerikaanse militairen zat Bales te drinken voor de schietpartij. In het verleden zijn er vaker incidenten met Bales geweest waarbij drank en geweld in het spel waren.

Bales is aangeklaagd voor de moord op zeventien mensen en voor andere misdrijven. Hij zit vast in de militaire gevangenis Fort Leavenworth in de Amerikaanse staat Kansas.