KINSHASA - De herverkiezing van de Congolese president Joseph Kabila in november was ''niet geloofwaardig''. 

Dat hebben Europese waarnemers donderdag gezegd.

Volgens de inspecteurs waren er ''talrijke onregelmatigheden en fraude''. Ook hadden de autoriteiten de kiezerslijsten niet gecontroleerd en zijn media van de oppositie tegengewerkt.

Vraagtekens 

De waarnemers plaatsen onder meer vraagtekens bij de uitslag in de regio Bandundu, ten oosten van de hoofdstad Kinshasa. Kabila kreeg er 73 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezingen in 2006 was dat maar 39 procent. De Europese controleurs noemen dat ''een verbluffende vooruitgang waar een politieke analyse geen eenvoudige verklaring voor kan geven''.

De presidentsverkiezingen waren op 28 november. Volgens de officiële uitslag kreeg Kabila bijna 49 procent van de stemmen. Hij legde in december de eed af. Oppositieleider Étienne Tshisekedi, die een derde van de kiezers achter zich zou hebben, heeft zichzelf ook tot winnaar uitgeroepen. Hij boycot het parlement.

Vader

Kabila is sinds januari 2001 aan de macht in de Democratische Republiek Congo. Hij volgde zijn vader Laurent-Désiré Kabila op, die was doodgeschoten door zijn lijfwachten. Laurent-Désiré Kabila zette in 1997 de dictator Mobutu Sese Seko af.