WASHINGTON - De ontwikkeling, bouw en onderhoud van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter worden opniew veel duurder dan gepland.

Dat blijkt uit een intern document van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, dat persbureau Reuters in handen heeft.

De totale kosten van de JSF voor de Verenigde Staten zouden over de komende 50 jaar oplopen tot ruim 1450 miljard dollar, omgerekend 1090 miljard euro.

Een jaar geleden werd uitgegaan van 750 miljard euro (1000 miljard dollar). De VS kopen daarvoor 2443 JSF-vliegtuigen bij fabrikant Lockheed Martin Corp. De toestellen, die officieel F-35 worden genoemd, moeten minstens 50 jaar mee kunnen. Alleen al het onderhoud van de vliegtuigen gaat 830 miljard euro kosten.

Nederland

Nederland heeft de JSF op het oog als opvolger van de F-16. Een besluit daarover is echter nog niet genomen. Nederland heeft tot nu toe 295,5 miljoen euro meebetaald aan de ontwikkeling van de vliegtuigen, die de verouderde F-16's zouden moeten vervangen. Er zijn wel al twee testtoestellen aangeschaft.

Het Nederlandse ministerie van Defensie kan niet reageren op een intern rapport van de Verenigde Staten, zei een woordvoerster tegen NU.nl. Vermoedelijk gaat het om een intern discussiestuk van het Pentagon, in opmaat naar het jaarlijkse rapport over de kosten van wapensystemen, waaronder de F-35.

Naar verwachting wordt dat rapport volgende week aan het Amerikaanse Congres gestuurd. Minister Hans Hillen van Defensie zal op die gegevens reageren in zijn jaarrapport over de JSF dat hij begin juni naar de Tweede Kamer stuurt.