KABUL - De autoriteiten in Afghanistan hebben 18 personen opgepakt die worden verdacht van het voorbereiden van een grote zelfmoordaanslag in de hoofdstad Kabul.

Dat hebben medewerkers van inlichtingendiensten dinsdag tegen de BBC gezegd.

Bronnen bij inlichtingendiensten stelden dat ze 11 bomvesten in het ministerie van Defensie in beslag hebben genomen.

De bomvesten zijn maandagmiddag gevonden in drie kamers bij een parkeerterrein van het ministerie van Defensie op nog geen kilometer afstand van het presidentiële paleis.

Vermoedelijk was het de bedoeling 11 bussen te treffen die in totaal 1100 regeringsmedewerkers van en naar hun werk moesten vervoeren.

Arrestaties

Maandag zijn zes verdachten aangehouden en dinsdag nog eens 12. Mogelijk volgen er nog meer arrestaties, aldus bronnen bij inlichtingendiensten.

Onder de arrestanten zouden veiligheidsmedewerkers zijn. Het ministerie van Defensie wilde niet bevestigen dat een grote aanslag is verijdeld.

Militairen

Maandag doodden Afghaanse veiligheidsfunctionarissen drie buitenlandse militairen van de internationale vredesmacht ISAF. In de zuidelijke provincie Helmand schoot een man in een Afghaans legeruniform twee Britse militairen dood bij hun hoofdkwartier.

De aanvaller werd zelf ook gedood. Later op de dag schoot een Afghaanse politiefunctionaris een Amerikaanse militair dood in het oosten van het land. De agent opende het vuur bij een controlepost van de Afghaanse politie.