TOULOUSE - De Franse politie is bij het onderzoek naar de aanslagen in en rond de zuidelijke stad Toulouse op zoek naar een derde verdachte.

De politie houdt er rekening mee dat er naast de doodgeschoten schutter Mohamed Merah en zijn voor medeplichtigheid aangeklaagde broer Abdelkader Merah nog een betrokkene was.

Dat heeft de politie dinsdag laten weten. Mohamed Merah werd donderdag door een scherpschutter van de politie doodgeschoten, nadat hij zich 32 uur in een woning in Toulouse had verschanst. Hij had zeven mensen doodgeschoten.

Merah verklaarde de moorden te hebben gepleegd als wraak voor het doden van Palestijnse kinderen en als straf voor het inzetten van Franse militairen in Afghanistan.

Bewijs

Abdelkader Merah wordt verdacht van samenzwering om terroristische activiteiten voor te bereiden en van medeplichtigheid aan moord en beroving.

De politie stelt dat er bewijs is gevonden dat Abdelkader zijn 23-jarige broer Mohamed hielp.

Volgens een politiebron heeft een derde persoon, die nog niet is geïdentificeerd, hand- en spandiensten verleend aan Mohamed Merah. Die derde persoon heeft mogelijk spullen voor de gestolen scooter waarop Merah reed ten tijde van de aanslagen gekocht.

Opnames

De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft laten weten dat de opnames die Merah maakte van de moorden die hij pleegde, niet worden uitgezonden.

Het televisienetwerk meldt op de website dat de beelden tegen de ethische standaard van het televisiestation ingaan en de video geen informatie biedt die niet al bekend zijn bij het grote publiek.

Het gezicht van Merah is niet te zien op de beelden, ook zou er geen boodschap zijn los van de titel van de video: al-Qaeda valt Frankrijk aan.

Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy eiste eerder dinsdag dat de opnames niet zouden worden uitgezonden door televisiestations.

Sarkozy zei dat de opnames "onder geen enkel voorwendsel’’ uitgezonden mogen worden "uit respect voor de nabestaanden''.  De Franse politie meldde maandag dat opnames van de moorden naar het kantoor van de Arabische nieuwszender al-Jazeera in Parijs zijn gestuurd.

Videomontage

Het zou gaan om een videomontage van de beelden waarvan al bekend was dat Merah ze had gemaakt. Een Franse politiebron meldde dinsdag dat een onbekende handlanger van Merah het pakket op de post heeft gedaan.

De geheugenkaart, vergezeld van een brief, is woensdag buiten Toulouse gepost op het moment dat Merah in zijn appartement was omsingeld door de politie, meldde de bron.

Volg de berichten op Twitter via NUlive