BEIROET - Syrische militairen hebben bij militaire operaties burgers gebruikt als menselijk schild. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zondag gezegd.

Volgens HRW werden burgers gedwongen voor de militairen uit te lopen terwijl het leger optrok naar bolwerken van de oppositie in de noordelijke provincie Idlib.

Ooggetuigen zeiden dat direct duidelijk was dat de burgers moesten voorkomen dat de militairen zouden worden aangevallen. Ook basseert de organisatie haar bevindingen op Youtube-filmpjes.

Een van de getuigen, die door de organisatie wordt opgevoerd als Abdullah uit Kafr Nabl, vertelde dat hij samen met 25 anderen gedwongen werd om voor een aantal gepantserde voertuigen uit te lopen.

''We liepen ongeveer 600 meter. Ze beledigden ons heel de tijd. Nadat ze wat mensen hadden gearresteerd in huizen, dwongen ze ons om naar hun basis terug te lopen.'' De hele operatie duurde ongeveer 2 uur.

Kafr Rouma

Ooggetuige Ahmed vertelde ook over de menselijke schilden, die in Kafr Rouma werden ingezet: ''Ik was samen met 15 anderen opgepakt tijdens een arrestatie. Ze stopten ons in politiebusjes. Af en toe keek ik naar buiten en zag dat 30 mensen voor de tanks uitliepen.''

Ibrahim, een inwoner van dezelfde plaats, vertelde Human Rights Watch dat het wel vaker gebeurde dat het leger mensen uit bussen en auto's haalde, om hen voor zich uit te laten lopen. Ouderen en kinderen moesten ook meelopen.

''Door burgers te gebruiken als menselijk schild, toont het Syrische leger overduidelijk dat het geen acht slaat op de veiligheid van de burgers'', aldus een medewerker van Human Rights Watch. ''Het Syrische leger moet onmiddellijk stoppen met deze weerzinwekkende praktijken.''

Kop in drukken

Het regime van de Syrische president Bashar Assad probeert uit alle macht de opstand in het land, die al meer dan een jaar duurt, de kop in te drukken. Grof geweld wordt daarbij niet geschuwd. Zaterdag beschoten Syrische militairen gebieden die in handen van de oppositie zijn.

De meeste strijd werd geleverd bij het stadje Saraqeb. Tanks en militairen trokken de stad, die zwaar bestookt werd met artillerievuur, vanuit het noorden binnen.

Het leger nam zaterdag ook de wijk Khaldiyeh in de stad Homs onder vuur met mortiergranaten, zeiden het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten en de Lokale Coördinatiecomités (LCC). Deze wijk is net als Saraqeb al maanden in handen van de opstandelingen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten