PARIJS - De oudere broer van de moslimfanaticus die vorige week in de Franse stad Toulouse zeven mensen om het leven bracht, is daaraan medeplichtig.

De 29-jarige Abdelkader Merah is zondag voorgeleid voor een rechter. Hij zal in de cel moeten wachten op de afloop van een gerechtelijk onderzoek, dat wordt geleid door vier antiterreurrechters.

Abdelkader wordt verdacht van samenzwering om terroristische activiteiten voor te bereiden evenals van medeplichtigheid aan moord en beroving. Volgens de politie is er bewijs gevonden dat hij zijn 23-jarige broer Mohamed hielp.

Abdelkader zou radicaler zijn dan zijn jongere broer, stellen agenten.

Trots

De verdachte vertelde tijdens politieverhoren trots te zijn op Mohamed. Hij zei echter niets van de intenties van zijn broer te hebben geweten. Hij was wel aanwezig bij de diefstal van een scooter, die werd gebruikt bij het plegen van de moorden. In zijn auto zouden sporen van explosieven zijn gevonden.

De vriendin van Abdelkader en zijn moeder waren ook gearresteerd. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Sluipschutter

Mohamed Merah werd donderdag door een sluipschutter van de politie doodgeschoten, nadat hij zich 32 uur in een woning in Toulouse had verschanst. Hij zei de moorden te hebben gepleegd als wraak voor het doden van Palestijnse kinderen en als straf voor de Franse militairen in Afghanistan.

De slachtoffers waren joodse kinderen, een assistent-rabbi en Franse militairen. Mohamed Merah vertelde tijdens de verschansing bovendien over concrete plannen om nog meer militairen evenals politieagenten te vermoorden.

Broer Merah overgebracht naar Parijs