PARIJS - Abdelkader Merah is trots op zijn 23-jarige broer Mohamed, de moslimfanaticus die vorige week in de Franse stad Toulouse zeven mensen om het leven bracht.

Abdelkader sprak zich uit tijdens verhoren met agenten, meldde de politie zaterdag.

De 29-jarige man gaf verder toe dat hij samen met zijn jongere broer de scooter heeft gestolen, die bij de moorden werd gebruikt. Abdelkader stelt echter niets van de intenties van zijn broer te hebben geweten.

Merah kwam donderdag om het leven na een belegering van zijn appartement door de politie. Kort daarna werden Abdelkader en zijn vriendin opgepakt. Zij zouden inmiddels naar Parijs zijn overgebracht voor verhoor.

Moeder

De moeder van de mannen werd ook opgepakt, maar zij is inmiddels weer op vrije voeten. Volgens haar advocaat voelt ze zich schuldig.

''Ze vraagt zich af of ze iets gedaan zou kunnen hebben om dit te voorkomen'', aldus advocaat Jen-Yves Gougnaud, die verder zei dat moeder Zoulhika Aziri boos is op haar zoon. Aziri vreest verder voor haar eigen veiligheid. ''Ze gaat niet naar huis, omdat ze bang is voor vergeldingsacties.''

Handlangers

De laatste dagen werd gespeculeerd of Merah handlangers had. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Claude Gueant is dat niet het geval. Merah is volgens hem ''een terrorist die alleen handelde''. ''Het is voor het eerst dat Frankrijk is geconfronteerd met zo'n soort actie'', zei hij.

Gueant deed ook de kritiek op de politie, die Merah doodschoot in plaats van arresteerde, af als ''onverantwoordelijk''. ''De mannen die deze operatie hebben uitgevoerd zijn zeer goede professionals'', aldus de minister. Merah werd al langer door de inlichtingendiensten in de gaten gehouden, omdat hij in Afghanistan en Pakistan was geweest. Er was echter geen grond om hem te arresteren.

Merah wilde naar eigen zeggen met zijn daden wraak nemen voor de dood van Palestijnse kinderen en de aanwezigheid van Franse militairen in Afghanistan.

Hoofdkantoor

Abdelkader Merah is samen met zijn vriendin overgedragen aan het hoofdkantoor van de terreurbestrijding. Hij werd enkele jaren geleden al eens verhoord over zijn vermoedelijke banden met een netwerk dat jongeren uit de omgeving van Toulouse naar Irak zou sturen.

Onderzoekers proberen te achterhalen of Mohammed Merah alleen handelde of kon rekenen op de hulp van handlangers. Rechercheurs zouden inmiddels over bewijzen beschikken dat Abdelkader zijn broer 'middelen heeft verschaft' en als 'handlanger' optrad.

Mislukkeling

Belangrijk is de vraag hoe Merah, die door inlichtingenchef Ange Mancini een 'kleine mislukkeling uit de buitenwijken' werd genoemd, een arsenaal aan wapens kon inslaan en een auto kon huren zonder enige aanwijsbare vorm van inkomen.

Tegen de Franse zender BFMTV zei Mancini dat Merah tijdens de onderhandelingen met de politie had gezegd dat hij voor twintigduizend euro wapens had gekocht met geld dat hij bijeen had gesprokkeld door middel van inbraken en overvallen.

Als Abdelkader en zijn vriendin na het weekeinde nog vastzitten, moeten zij volgens de Franse wet in staat van beschuldiging worden gesteld.

Broer Merah overgebracht naar Parijs