VATICAANSTAD - Het marxisme komt niet langer met de werkelijkheid overeen. Cuba moet daarom ''nieuwe modellen'' zoeken om de samenleving op te bouwen.

Dat heeft paus Benedictus XVI vrijdag tegen journalisten gezegd aan boord van het vliegtuig dat hem naar Mexico brengt.

Na zijn bezoek aan Mexico gaat de paus maandag naar Cuba. De Rooms-Katholieke Kerk in dat land hoopt met het bezoek haar positie te versterken. Benedictus zei dat de kerk op het eiland wil meewerken aan een ''constructieve dialoog om trauma's te vermijden''.

Leden van de Cubaanse kerk hebben vroeger het woord trauma gebruikt om aan te geven wat er zou kunnen gebeuren na de dood van de vroegere communistische leider Fidel Castro, die om gezondheidsredenen de macht in 2008 overdroeg aan zijn broer Raúl. Mogelijk bezoekt Benedictus tijdens zijn verblijf op Cuba Fidel.

Effenen

Benedictus zei dat het bezoek van zijn voorganger, Johannes Paulus II, in 1998 het pad voor samenwerking en een constructieve dialoog tussen kerk en Staat heeft geëffend.

De paus riep Mexico op de strijd aan te binden met 'het kwaad' van de drugsbendes, die in het land dood en verderf zaaien. ''Onze plicht, onze grote verantwoordelijkheid, is de jongeren verantwoordelijkheid te leren en hen af te wenden van de aanbidding van geld, die mensen tot slaaf maakt'', zei Benedictus.

Het is gebruik dat de paus in het vliegtuig de meereizende journalisten opzoekt om antwoord te geven op vragen over de landen die hij gaat bezoeken.

Paus naar Mexico