BRUSSEL - De Europese Unie heeft vrijdag de sancties tegen Iran aangescherpt en met 12 maanden verlengd.

De EU-lidstaten uiten daarmee hun ongenoegen over de ernstige schendingen van de mensenrechten in het radicaalislamitische land.

De ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel voegden 17 personen toe aan een zwarte lijst van figuren die niet meer zijn gewenst in de unie. Ook worden hun tegoeden in Europa geblokkeerd. De zwarte lijst bevat nu 78 personen die verantwoordelijk worden gehouden voor de misstanden.

De bewindslieden besloten ook tot een exportverbod van apparatuur en software die de Iraanse autoriteiten kunnen gebruiken voor het controleren en onderscheppen van internet- en telefoonverkeer.

In een verklaring betreurde EU-buitenlandchef Catherine Ashton het almaar stijgend aantal executies. Ook bekritiseerde ze de wijdverbreide onderdrukking van Iraanse burgers.

De EU besloot onlangs al tot nieuwe strafmaatregelen wegens het Iraanse nucleaire programma. Het gaat daarbij onder meer om de bevriezing van tegoeden van de Iraanse centrale bank en handelsbeperkingen voor olie en petrochemische producten.