WASHINGTON - De Amerikaanse militair die in Afghanistan het vuur opende op burgers is aangeklaagd voor de moord op 17 mensen. Dat hebben de Amerikaanse troepen in Afghanistan bekendgemaakt.

De 38-jarige Robert Bales is bovendien aangeklaagd voor zes pogingen tot moord en mishandeling. De militair schoot begin maart in Afghanistan onder meer vrouwen en kinderen dood. Volgens zijn advocaat was Bales verminderd toerekeningsvatbaar.

Door het bloedbad in Kandahar liep de Amerikaans-Afghaanse relatie grote schade op. Bales is kort na het incident overgebracht naar de VS.

Volgens de verklaring is onder de Amerikaanse militaire wet ''de maximaal mogelijke straf voor een veroordeling wegens moord met voorbedachten rade oneervol ontslag uit het Amerikaanse leger, degradatie tot de laagst mogelijke rang, totaal verlies van loon en toeslagen, en de dood''. De wettelijke minimumstraf is levenslange gevangenis.

Bales wordt momenteel vastgehouden in Kansas en de kans is groot dat zijn proces in de Verenigde Staten zal plaatsvinden. Nabestaanden van de slachtoffers willen echter dat de militair in Afghanistan wordt berecht.