AMSTERDAM - Ethiopische en Somalische militairen hebben donderdag een stad in Somalië heroverd op strijders van de aan Al-Qaida gelieerde terreurbeweging Al-Shabab. De opstandelingen vluchtten na strijd te hebben geleverd met de militairen. Dat hebben de inwoners van Hudur gezegd.

"Ethiopische militairen zijn in het dorp gearriveerd en Al-Shabab is afgelopen nacht vertrokken", aldus inwoner Mohamed Mudey. Sporadisch werden nog schoten gehoord.

Hudur is de administratieve hoofdstad van de regio Bakool, maar diende ook als trainingsplek voor Al-Shabab. De herovering van Hudur is dan ook een grote klap voor de organisatie, die daarmee de invloed in het zuiden van Somalië ziet teruglopen.

Tactisch

Al-Shabab bevestigde dat de opstandelingen de stad hebben verlaten, maar noemde het een tactische terugtrekking. "Onze mujahedeen hebben zich tactisch teruggetrokken uit Hudur als onderdeel van een plan de vijand in een guerrilla-oorlog uit te schakelen", zei de organisatie op haar website.

Al-Shabab wordt van verschillende kanten aangepakt. Afgelopen jaar wisten militairen van een vredesmacht van de Afrikaanse Unie Al-Shabab te verdrijven uit Mogadishu. Vanuit het westen worden de opstandelingen aangevallen door Somalische militairen en vanuit het zuiden worden ze belegerd door het Keniaanse leger. Hoewel Al-Shabab nog steeds grote delen van Zuid-Somalië in handen heeft, staat de groep onder groeiende druk.