TOULOUSE - De 23-jarige terreurverdachte Mohamed Merah is dood.  Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant donderdag bevestigd.

Een speciale interventie-eenheid van de politie (RAID) was donderdagmorgen het appartement binnengegaan waar Merah zich verschanste. 

De minister van Binnenlandse Zaken zegt dat de agenten via de ramen naar binnen zijn gegaan nadat ze geen reactie kregen van de verdachte. Merah stormde toen de badkamer uit waar hij zich had verscholen en begon op de agenten te schieten. Tijdens het vuurgevecht sprong hij met een wapen in zijn hand uit het raam. Hij werd dood op de grond gevonden.

Volgens de woorvoerder van het Franse OM, Francois Molins, zou Mohammed Merah tijdens een vluchtpoging door een sluipschutter in het hoofd zijn geraakt., meldt BBC.

Volgens de minister zijn bij de inval twee agenten gewond geraakt. 

Onderzoek

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft gezegd dat er onderzoek wordt gedaan om te bepalen of de schutter alleen heeft gehandeld.

Ook zei hij dat er juridisch moet kunnen worden opgetreden tegen mensen die geregeld jihadistenwebsites bezoeken of naar het buitenland gaan om geïndoctrineerd te worden. ''Vanaf nu zal iedereen die geregeld websites bezoekt die terrorisme goedpraten en die haat en geweld aanwakkeren, strafrechtelijk worden aangepakt", aldus Sarkozy in een televisietoespraak.

Ook wil hij tegengaan dat Franse gevangenissen een broedplaats zijn voor extremisme. ''Frankrijk zal geen rekrutering en ideologische indoctrinatie op zijn grondgebied toestaan", aldus Sarkozy.

'Logisch gevolg'

De dood van Mohamed Merah is ''een logisch gevolg" van de strategie die de politie hanteerde bij de omsingeling van de flat waarin Merah zich had verschanst. Dat heeft zijn advocaat donderdag gezegd.

''Zijn dood is het logische gevolg van de gekozen strategie. Hij raakte steeds meer opgesloten in zijn autisme, in zijn verwijdering uit de werkelijkheid. Niets is gedaan om hem te helpen en de dialoog te herstellen," vertelde Cristian Etlein. De advocaat stond Merah bij in de jaren voordat hij radicaliseerde.

Onderhandelingen

De Franse autoriteiten wilden Merah levend in handen krijgen en onderhandelden met hem over zijn overgave. Aanvankelijk zei hij zich in woensdagmiddag over te geven maar dat deed hij niet. De onderhandelaars hadden sinds het einde van woensdagavond geen contact meer met Merah gehad.

Bij het appartement van de verdachte werden donderdagochtend weer explosies gehoord. In totaal deden zich drie explosies voor. De politie liet weten dat het op deze manier de schutter onder druk wilde zetten zodat hij zich zou overgeven.

Al-Qaeda

De 23-jarige Fransman van Algerijnse afkomst was naar eigen zeggen lid van al-Qaeda. Met de moorden zei hij de dood van Palestijnse kinderen te wreken en de aanwezigheid van Franse militairen in Afghanistan te willen vergelden.

Film

Merah heeft de drie schietpartijen gefilmd waarbij hij in en rond het Zuid-Franse Toulouse in totaal zeven mensen doodde. Dat heeft een aanklager donderdag bekendgemaakt.

Volgens Francois Molins, die het onderzoek leidt, filmde Merah elke aanval van begin tot eind. Getuigen hadden na de aanval van maandag op een joodse school in Toulouse al gezien dat de schutter een een zogeheten sportcamera op zijn borst had.

Volgens Molins heeft Merah tegen de politie gezegd dat hij de beelden op internet heeft geplaatst. ''Maar we weten niet waar, hoe of wanneer", aldus Molins.

Slachtoffer

Het eerste slachtoffer van Merah was sergeant Imad Ibn Ziaten, net als de terreurverdachte van Noord-Afrikaanse afkomst. Ziaten wilde zijn motor verkopen aan Merah, maar die schoot hem tijdens de afspraak dood. ''Jij vermoordt mijn broeders, ik vermoord jou'', zegt Merah op de opname.

Vier dagen later schoot Merah twee militairen dood. Ook zij waren van Noord-Afrikaanse afkomst. Na de dubbele moord vluchtte hij, 'Allah is groot' roepend.

Campagne

De Franse presidentskandidate Marine Le Pen is niet verbaasd over de extremist die de afgelopen dagen zeven mensen vermoordde, onder wie schoolkinderen. ''Ik zeg al 10 jaar, hele wijken zijn in handen van islamitische fundamentalisten en ik zeg nog een keer dat het gevaar vandaag wordt onderschat.''

Le Pen is van de radicaal nationalistische partij Front National die zich fel tegen immigratie en voor protectionisme manifesteert. Ze zei donderdag na de dood van de seriemoordenaar Mohamed Merah dat de regering bang is en de inlichtingendienst faalt.

In april en mei zijn de Franse presidentsverkiezingen. Het thema openbare veiligheid was naar de achtergrond gedrongen door de crisis en de hoge brandstofprijs. Nu staat het weer centraal in de campagne.

Volg de berichten op Twitter via NULive

Inval appartement schutter Toulouse