BAMAKO - Opstandige militairen hebben de macht gegrepen in het West-Afrikaanse Mali. President Amadou Toumani Touré is afgezet, stelden de militairen donderdagochtend vroeg op de Malinese staatstelevisie.

De militairen hebben met onmiddellijke ingang een uitgaansverbod ingesteld.

Kapitein Amadou Sanogo, die zich voorzitter van het nieuwe Nationaal Comité voor Herstel van de Democratie en de Staat noemt, riep de Malinezen op kalm te blijven. Hij veroordeelde plunderaars.

De opstandige militairen zeggen de macht te willen overdragen aan een nieuwe, democratisch gekozen regering.

Paleis

De militairen begonnen hun acties tegen de regering woensdag met het bestormen van het gebouw van de staatsomroep. Later wisselden ze schoten met leden van de presidentiële garde.

Volgens onbevestigde berichten is ook het presidentieel paleis in handen van de opstandelingen gevallen.

Grondwet

De Europese Unie eist dat de grondwet in Mali ''zo snel mogelijk'' weer gaat gelden. Militairen kwamen woensdag in opstand tegen de regering van de democratisch gekozen president Amadou Toumani Touré. Ze zeggen de macht in handen te hebben.

''Wij veroordelen de militaire machtsgreep en de opschorting van de grondwet'' in de West-Afrikaanse staat, liet de woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton donderdag weten.

Locatie van de staatsgreep in Mali:

xx

(Copyright: AFP)

Militairen plegen staatsgreep in Mali