TOULOUSE - Een speciale eenheid van de Franse politie heeft woensdag een huis in Toulouse omsingeld waar een 24-jarige man schuilt die verdacht wordt van drie schietpartijen.

De 24-jarige verdachte Mohammed M. schoot op de agenten, volgens Skynews nadat zij rond 3 uur 's nachts met hem aan de deur gesproken hebben.

Daarbij zijn twee agenten gewond geraakt. Er is de hele ochtend over zijn overgave onderhandeld. Na een zwijgperiode van een aantal uur is de verdachte inmiddels weer in gesprek met de politie.

Volgens de Franse minister Claude Guéant van Binnenlandse Zaken zou de dader zich vanmiddag over willen geven. Zo vertelde hij tegenover de nieuwszender BFM. De politie heeft de verdachte tot woensdag half drie de tijd gegeven om zich over te geven, meldt AP.

De andere bewoners van het pand in de zuidoostelijke wijk Côte Pavée zouden volgens Franse media geëvacueerd worden. 

Ontsnapt

De verdachte zou in 2008 al zijn opgepakt in Kandahar. Dat meldt de politie. De stad in het zuiden van Afghanistan is de bakermat van de radicale beweging Taliban.

Volgens de gevangenisdirecteur zat de verdachte in de gevangenis voor het plaatsen van bommen in het centrum van Kandahar, meldt Reuters. M. zou ontsnapt zijn uit de gevangenis tijdens een massale uitbraak in april 2011. Zo´n vijfhonderd Talibanstrijders braken toen uit.

Wapens

De verdachte heeft inmiddels een pistool uit het raam gegooid in ruil voor een ''communicatiemiddel''. Maar hij heeft nog meer wapens waaronder een kalasjnikov, uzi en diverse andere wapens, zei Guéant.

Volgens de minister wil de politie de man levend aanhouden. Hij heeft al meerdere misdaden op Franse bodem begaan, sommige met geweld. ''Hij heeft veel verteld over zijn criminele verleden".

Volgens Franse media had de politie de man al in het vizier vóór hij aan zijn aanslagen begon vanwege zijn radicale idealen. De inlichtingsdiensten konden echter niet bewijzen dat de verdachte aanslagen zou voorbereiden.

Internetadres

De politie is op verscheidene plaatsen in actie gekomen in de grote Zuid-Franse stad van 440.000 inwoners. Agenten kwamen de man op het spoor door het internetadres van diens broer, dat hebben politiebronnen bevestigd. De broer van de verdachte is inmiddels aangehouden.

Hij zou eerder bij twee aanslagen ook drie Franse militairen hebben doodgeschoten, uit onvrede over de Franse militaire aanwezigheid in Afghanistan.

Het eerste slachtoffer, een 30-jarige militair uit Toulouse, had een advertentie op internet geplaatst om een motor te verkopen. Met een bericht afkomstig van het IP-adres van de broer van de verdachte werd een afspraak gemaakt om de motor te bekijken. Tijdens die afspraak werd de militair gedood, aldus de bron.

Sarkozy

De Franse president Nikolas Sarkozy heeft in een toespraak de Franse politie gefeliciteerd met het snelle onderzoek naar de verdachte.

Sarkozy roept de bevolking op verenigd te blijven. "Dat zijn we verplicht naar de slachtoffers die op kille wijze om het leven gebracht zijn." De premier zal woensdag aanwezig zijn bij de begrafenissen van de slachtoffers die tijdens de eerste twee aanvallen zijn gevallen.

Guéant heeft gezegd dat de verdachte, een Fransman van Algerijnse afkomst, zich als jihadist beschouwt en de dood van Palestijnse kinderen wilde wreken. M. maakte volgens Guéant deel uit van een groep van ongeveer vijftien salafistische moslims in zijn geboortestad in het zuiden van Frankrijk. Het salafisme is een fundamentalistische stroming in de islam.

Joodse school

Maandag opende een man het vuur op kinderen op een joodse school in Toulouse. Daarbij vielen vier doden onder wie drie schoolkinderen.

Bij de aanvallen werd steeds hetzelfde wapen gebruikt. In het zuidwesten van Frankrijk werd het hoogste terreurdreigingsniveau afgekondigd.

De slachtoffers van de joodse school zijn woensdagochtend begraven in Jeruzalem. De begrafenis op een heuveltop in een buitenwijk van de Israëlische hoofdstad vond plaats volgens de orthodox-joodse traditie.

Volg Twitterberichten over dit nieuws via NUlive

Omsingeling verdachte Toulouse