Syrische rebellen beschuldigd van wreedheden

BEIROET - Syrische rebellen hebben militairen ontvoerd en gemarteld. Ook zijn er berichten dat militairen en burgers door opstandelingen zijn geëxecuteerd.

Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een open brief aan de Syrische Nationale Raad, de belangrijkste oppositiegroep in Syrië .

"De wrede werkwijze van de Syrische regering kan geen rechtvaardiging vormen voor wreedheden van gewapende oppositiegroepen", zegt directeur Midden-Oosten van HRW Sarah Leah Whitson op de website van HRW.

"Oppositieleiders zouden hun volgelingen duidelijk moeten maken dat ze onder geen enkele omstandigheid mensen mogen martelen, ontvoeren of executeren."

Tanks

De Syrische oppositie zegt genoodzaakt te zijn de gewapende strijd aan te gaan, omdat het leger tanks en sluipschutters inzet om een eind te maken aan vreedzame protesten tegen president Bashar Assad.

Volgens de regering van Assad heeft het gewelddadige karakter van de protesten het optreden van het leger noodzakelijk gemaakt. Terroristen en buitenlandse extremisten zouden achter de opstand zitten.

Veel van de groepen die zich schuldig maken aan wreedheden maken volgens HRW waarschijnlijk geen onderdeel uit van de georganiseerde oppositie en handelen niet in opdracht van de Syrische Nationale Raad.

Taak

Toch is het de taak van de leiders van de oppositie om op de gemelde wreedheden te reageren en deze te veroordelen, stelt de in New York gevestigde mensenrechtenorganisatie in de brief, die dinsdag openbaar werd gemaakt.

Volgens de Verenigde Naties heeft de opstand in Syrië, waar de familie Assad het al langer dan veertig jaar voor het zeggen heeft, in een jaar tijd aan meer dan achtduizend mensen het leven gekost.

Maandag leverden de rebellen in een zwaarbewaakte, relatief dure wijk van de hoofdstad Damascus strijd met het leger. Dat duidt erop dat de opstand steeds meer het karakter krijgt van een guerrillaoorlog.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten

Tip de redactie