JERUZALEM - Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever houden tientallen waterbronnen bezet, waardoor veel Palestijnen van water zijn afgesloten.

Dat staat in een rapport van de VN-organisatie voor de samenwerking bij humanitaire zaken (OCHA), dat maandag is gepubliceerd.

Volgens OCHA hebben kolonisten zeker 30 waterbronnen geheel in handen.

De VN-organisatie schrijft dat de kolonisten in de meeste gevallen Palestijnen met geweld, intimidatie en bedreigingen ervan weerhouden gebruik te maken van het water, waaraan die zo dringend behoefte hebben.

OCHA ontdekte vorig jaar 56 bronnen die geheel of gedeeltelijk in handen van kolonisten zijn. De meeste liggen in het deel van de Westelijke Jordaanoever dat als gebied C bekendstaat en waar Israël het civiele en militaire bestuur uitoefent.

Irrigatie

De Palestijnen hebben het water vooral nodig voor de irrigatie van gewassen en voor hun vee. Enkele bronnen worden ook gebruikt voor de drinkwatervoorziening. Door de houding van de kolonisten zien Palestijnse boeren ervan af het land te bewerken of moeten zij genoegen nemen met een lagere opbrengst van hun gewassen.

De instantie van het Israëlische leger die de Jordaanoever bestuurt, noemt het rapport een vertekening van de echte situatie. Het zou vol onjuistheden zitten.

''In het algemeen is iedereen duidelijk gemaakt dat hij recht heeft op toegang tot de plaatselijke bronnen in de publieke ruimte'', aldus de woordvoerder van de instantie. Wie klachten heeft, moet die bij de politie melden, zei hij.