PARIJS - Minstens 4 personen zijn maandag doodgeschoten bij de Joodse school Ozar Hatorah in het Franse Toulouse. Dat hebben bronnen bij de politie gezegd.

Het gaat om een 30-jarige vader, zijn twee kinderen van 3 en 6 en een vierde kind. Eén 17-jarige raakte zwaargewond. Dat heeft het Franse ministerie van binnenlandse zaken gezegd.

Een getuige zei dat een man het vuur opende op een rij wachtende kinderen en hun ouders en daarna vluchtte op een scooter. De groep stond op een ontmoetingsplek voor ouders en leerlingen.

Volgens de NOS gebeurde dit kort na acht uur 's ochtends. De man bleef aan de overkant van de weg staan en schoot met naar verluidt twee verschillende pistolen op de mensen voor de school.

De antiterreurafdeling van het Franse Openbaar Ministerie opent een terrorismeonderzoek naar aanleiding van het incident. Dat meldt justitie maandag.

Serie beschietingen

Bij de beschieting is hetzelfde kaliber wapen gebruikt als bij de aanslagen vorige week op Franse militairen. De wapens hebben alle kaliber .45. Dat hebben bronnen binnen de Franse politie gezegd, meldt het persbureau AP.

Frankrijk heeft een grote Joodse gemeenschap. Die bestaat uit circa 700.000 mensen. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de aanslag Israël met afschuw vervult.

Beveiligen

De Conferentie van Rabbijnen in Europa (CER) eist dat de Joodse instellingen in Europa beter worden beveiligd ''om te verzekeren dat de veiligheid van de Joden op dat continent geen gevaar loopt''. Dat staat in een verklaring die de voorzitter van de organisatie, rabbijn Pinchas Goldschmidt, heeft gepubliceerd.

''Deze verschrikkelijke actie is tekenend voor een samenleving waarin wordt toegestaan dat de onverdraagzaamheid blijft bestaan. Wij roepen de Franse autoriteiten op alle noodzakelijke stappen te zetten om te garanderen dat de daders worden opgespoord en voor de rechter verschijnen'', staat in de verklaring. In de conferentie zijn rabbijnen uit meer dan 40 landen vertegenwoordigd.

Verscherpen

Direct na de beschieting gaf minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant opdracht tot het verscherpen van de veiligheidsmaatregelen bij Joodse scholen.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft de aanslag bij de school veroordeeld. Hij spreekt van een ''weerzinwekkende misdaad'' en geeft uiting aan de afschuw die ''dit blinde geweld oproept''.

Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy bezoekt maandag de joodse school. Sarkozy noemde het incident een nationale tragedie, toen hij de school bezocht. In Frankrijk vermoordt men geen kinderen'', zei Sarkozy met een sombere stem. De president beloofde er alles aan te doen om de daders te vinden.

Hij zei dat er treffende overeenkomsten zijn tussen deze aanslag en de twee vorige week in Toulouse en Montauban, waardoor drie militairen omkwamen. Sarkozy gaf ook opdracht tot een minuut stilte op dinsdag in alle scholen van het land. 

De socialistische presidentskandidaat François Hollande noemde de aanslag verwerpelijk. ''Dit raakt heel Frankrijk'', zei Hollande. Hij heeft zijn campagne onderbroken om naar Toulouse te gaan. Leidster Marine Le Pen van het extreem-rechtse Front National zei dat deze aanslag geen zaak is voor politieke reacties. Ze zei dat alle vertegenwoordigers van het Front solidair zijn met de gedupeerden.

Militairen

Vorige week werden in het zuidwesten van Frankrijk drie militairen doodgeschoten. Een 24-jarige en 26-jarige militair overleden donderdag door de schietpartij op straat in de stad Montauban.

Ook  werd in Toulouse een 30-jarige militair van de parachutisteneenheid doodgeschoten door een schutter op een motor. Volgens de zondagskrant Le Journal du Dimanche waren de drie omgekomen militairen van Noord-Afrikaanse afkomst. Bij zeker een van die incidenten zou de dader een scooterrijder zijn.

Volg de berichten op Twitter via NUlive

Schietpartij school Toulouse