MINSK - Ook Dmitri Konovalov, die vorig jaar ter dood werd veroordeeld voor de aanslag op de metro van de Wit-Russische hoofdstad Minsk, is terechtgesteld.

Dat hebben de staatsmedia gemeld. Onduidelijk is of hij tegelijk met Vladislav Kovaljov is geëxecuteerd. De zuster van Kovaljov maakte de executie van haar broer zaterdag bekend via de Wit-Russische mensenrechtengroep Vyasna.

De aanslag op de metro kostte in april vorig jaar aan 15 mensen het leven. Honderden mensen liepen verwondingen op.

Het hooggerechtshof bepaalde eind november dat de 25-jarige fabrieksarbeiders Kovaljov en Konovalov door een vuurpeloton zouden worden terechtgesteld.

Gratie

President Aleksandr Loekasjenko besloot eerder deze week de twee geen gratie te verlenen. Ongeveer 160.000 mensen ondertekenden een petitie waarin werd gevraagd de executie van beide mannen te verhinderen. Ook de moeder van Kovaljov voerde actie om de voltrekking van de doodstraf te voorkomen.

Het snelle onderzoek en het feit dat de twee geen motief voor hun daad hadden, heeft bij velen vragen opgeroepen.

Optreden

Zij denken dat de veiligheidsdiensten de mannen vals hebben beschuldigd om op te kunnen treden tegen de vijanden van Loekasjenko, die Wit-Rusland op dictatoriale wijze bestuurt.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal heeft de executies van de twee mannen veroordeeld. ''Het is onacceptabel dat in Wit-Rusland doodstraffen worden voltrokken'', reageerde Rosenthal. ''Ik herhaal mijn oproep in de EU de sancties aan te scherpen tegen deze laatste dictatuur in Europa.''