WASHINGTON - De Amerikaanse autoriteiten hebben de naam vrijgegeven van de militair die door op Afghaanse burgers te schieten de Amerikaans-Afghaanse relatie heeft doen wankelen.

De naam van de sergeant is Robert Bales, aldus een regeringsfunctionaris vrijdag.

Het Amerikaanse leger heeft hem nog niet officieel in staat van beschuldiging gesteld. Bales is inmiddels aangekomen bij een zwaarbeveiligde militaire gevangenis in Fort Leavenworth in de staat Kansas, melden Amerikaanse media zaterdag. Hij zit daar alleen in een cel zonder contact met de buitenwereld.

Verward

De 38-jarige militair schoot afgelopen zondag kennelijk in verwarde toestand 16 burgers dood terwijl hij dienst deed in Afghanistan. Volgens anonieme bronnen liep hij in 2010 hersenletsel op bij een ongeluk in Irak, waar hij toen was gelegerd.

De advocaat van Bales, Robert Browne, zei dat een posttraumatisch stresssyndroom (ptss) zeer waarschijnlijk onderdeel uit zal maken van zijn verdediging. Bales zou er veel moeite mee hebben gehad dat hij opnieuw was uitgezonden. De dag voor de slachting was hij bovendien getuige van een ongeluk waarbij een kameraad zijn been verloor, aldus de advocaat.