JAKARTA - Indonesië stuurt 113 containers met gevaarlijk en deels giftig afval terug naar Nederland en Groot-Brittannië. De containers waren illegaal naar Indonesië verscheept.

Dat heeft een woordvoerder van het Indonesische ministerie van Milieu vrijdag gemeld. In de containers zitten onder meer resten van elektronische apparatuur, aarde, asfalt en huisvuil.

De Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), toezichthouder, heeft het verantwoordelijke bedrijf inmiddels verzocht de 24 uit Nederland afkomstige containers terug te halen.

Afhankelijk

Dat gaat nu ook gebeuren, aldus Agentschap NL, een afdeling van het ministerie van Economische Zaken. Deze regelt ook dat dit transport volgens de eisen verloopt. Het Agentschap onderhoudt ook contact met de Indonesische autoriteiten.

Als het afval in Nederland is, zal de ILT de lading inspecteren en beoordelen. ''Afhankelijk daarvan kan de inspectie het bedrijf al dan niet beboeten'', aldus de zegsvrouw van Agentschap NL.

De Indonesische autoriteiten troffen de containers in januari in de haven van Jakarta aan. De Indonesische politie is een onderzoek begonnen. Volgens de BBC zijn 89 containers afkomstig uit Groot-Brittannië.