SIERRE - In België was het om 11.00 uur stil. Ter nagedachtenis van de omgekomen slachtoffers en uit respect voor de overlevenden en de nabestaanden kwamen Belgen bij elkaar.

Premier Elio Di Rupo heeft vrijdag uitgeroepen tot nationale dag van rouw.

Metro's in Brussel braken hun ritten af. Radio- en televisiezenders onderbraken hun uitzendingen voor het stiltemoment. Ook het Belgische persbureau Belga ging op zwart en de machines van de Volvofabriek in Gent zwegen.

Net als in Nederland hangen op overheidsgebouwen de vlaggen halfstok. Ook de Europese vlaggen bij het gebouw van de Europese Commissie in Brussel hingen niet in top.

De stilte werd om 11.01 uur doorbroken door de rouwklokken van kapellen, kerken en kathedralen.

Beladen

Het moment stilte in basisschool ’t Stekske was 'intens' en 'beladen'. Ongeveer 190 kinderen hebben hand in hand gestaan in de aula, waar ze een kaars en een knuffel hebben doorgegeven.

Zelfs de kleuters lukte het om stil te zijn. Voorzitter Daniëlle Huijer van de oudervereniging heeft dat na afloop gezegd.

Na de bijeenkomst zijn de lessen voor zover mogelijk hervat.

Op school is een gebedsruimte ingericht waar klassen zich regelmatig terugtrekken om stil te zijn en na te denken.

Groot houden

Leraren hebben het heel zwaar, maar proberen zich voor de kinderen groot te houden. Huijer denkt dat het goed is dat het bijna weekeinde, is zodat zij het verdriet thuis kunnen verwerken en zich kunnen opladen.

Basisschool ’t Stekske is het hardst getroffen door het busongeluk in Zwitserland. Vijftien kinderen uit de hoogste klas en twee volwassenen van de school zijn om het leven gekomen.

Herdenkingsdienst

Op woensdag 21 maart zal er om 10.30 uur op verzoek van de getroffen families een gezamenlijke herdenkingsdienst worden gehouden in Lommel.  Burgemeester Peter Vanvelthoven heeft dat vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie.

Leden van de Belgische koninklijke familie zijn bij de herdenkingsdienst aanwezig. In eerste instantie zei Vanvelthoven dat ook Koningin Beatrix aanwezig zijn, maar volgens een woordvoerster van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is dit niet het geval. De koningin is dan op staatsbezoek in Luxemburg, aldus de RVD.

Wie ons land in Lommel zal vertegenwoordigen, is vrijdagmiddag onderwerp van overleg.

Ingetogen

Volgens Vanvelthoven beseffen de ouders van de kinderen dat er behoefte is om breder dan in familiekring afscheid te nemen van de kinderen. De herdenkingsbijeenkomst zal dan ook voor iedereen toegankelijk zijn. "Iedereen moet op een ingetogen manier kunnen deelnemen aan het moment", aldus Vanvelthoven.

De plechtigheid zal plaatsvinden in de Soeverein Arena. De precieze inhoud van de dienst is nog niet bekend en zal nog worden besproken met de ouders. De burgemeester vertelde dat alle ouders zichzelf er in terug moeten kunnen vinden.

Lichamen

Alle lichamen van de omgekomen slachtoffers zijn vrijdag teruggekomen in België. Ze worden in de loop van vrijdagmiddag met ceremoniewagens overgebracht naar mortuaria.

Ook de vijf gewonde Lommelse slachtoffers keren vrijdag terug en worden naar ziekenhuizen gebracht.

Zowel in Sion als in Melsbroek worden de media op afstand gehouden. Er is nadrukkelijk gevraagd de privacy van de families te respecteren.

Nederlandse kinderen

België heeft voor het terughalen van de lichamen drie militaire vliegtuigen ingezet. Onder de dodelijke slachtoffers van het busongeval zijn zes Nederlandse kinderen.

Donderdagavond laat keerden de eerste overlevenden van het ongeval al met hun ouders terug in België.

De ouders van de overleden kinderen brachten in Sierre een bezoek aan de tunnel waar het noodlottige ongeval gebeurde.

Ze hadden de zware taak om aan de hand van foto's en persoonlijke spullen hun overleden kinderen te identificeren.

Rutte

In de ministerraad is vrijdagmiddag uitgebreid stilgestaan bij het busongeluk in Zwitserland. ''Een verschrikkelijke gebeurtenis. Dat laat niemand onberoerd'', aldus premier Mark Rutte na afloop.

De leden van het kabinet voelden allemaal hetzelfde, vertelde hij. ''Verbijstering, machteloosheid en vooral ook diep medeleven.''

De minister-president zei dat ouders natuurlijk altijd al een beetje angstig zijn om hun kinderen uit handen te geven. ''En dan deze vreselijke afloop....''

Volgens Rutte zijn België en Nederland één in dit verdriet: ''Er zijn geen Belgische en Nederlandse slachtoffers, er zijn slachtoffers.'' Rutte stelde verder dat de betrokkenen nu erg gebaat zijn bij privacy.

Dank

Hij heeft vrijdagochtend ook nog gebeld met de president van Zwitserland om hem te bedanken voor de 'zeer professionele' hulpverlening.

De premier memoreerde ook wat de hulpverleners in de tunnel moeten hebben doormaken tijdens hun verschrikkelijke werk. ''Dat realiseren we ons ten volle. En we respecteren het.''

Herdenking busramp België